U Hrvatskoj, pa i u svijetu trenutno svjedočimo deficitarnosti obrazovanja iz područja znanosti, tehnologije, inženjeringa i matematike (STEM). STEMI je projekt osmišljen s ciljem da doprinese rješavanju toga problema. S vizijom svijeta u kojem se znanje otvoreno dijeli, stvaramo online platformu za projektno učenje: STEMI - Learning by Creating. Naš cilj je omogućiti djeci učenje znanosti, tehnologije, inženjeringa i matematike kroz inovativni pristup učenju - stvaranjem.

STEMI će pružati mogućnost učenja STEM područja kroz projekte koji će se sastojati od paketa fizičkih komponenti koje će pojedinci i grupe sastavljati kroz praćenje digitalnih multimedijskih sadržaja.

Prvi pilot projekt kojeg STEMI želi lansirati je izrada šesteronožnog robota-hodača (eng. Hexapod Robot) kojim se upravlja pomoću pametnog telefona. Najvažnija primjena robota u projektu STEMI je promoviranje i buđenje interesa za robotikom, ali i STEM područjima općenito, među studentima, srednjoškolcima, pa čak i osnovnoškolcima. Ukoliko mladima pružimo priliku za eksperimentiranje i učenje kroz doživljaj sastavljanja i izrade ovakvog robota, vjerujemo da na taj način možemo povećati interes za usvajanje novih znanja.

Iako je ideja vrlo razrađena, veliki je izazov kako pristupiti organizaciji novo formiranog tima. Paralelan razvoj hardvera i softvera robota, web platforme, pakiranja i edukacije uz gomilu "business as usual" smetnji nije lak zadatak pogotovo kada se radi o ovako malobrojnom timu. Kako smo rješenje pronašli u agilnim metodama organizacije te prilagodbi Scruma poslušajte na predavanju koje ćemo održati na PMI Forumu 2016.

Luka Fućek diplomirao je u srpnju 2015. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te je od tada na doktorskom studiju na Fakultetu kao asistent i istraživač iz područja mobilne robotike i računalne vizije. U siječnju 2015. godine sa svojim timom, pokreće projekt "STEMI – learning by creating" koji je uspješno financiran grupnim financiranjem na Indiegogo portalu prikupivši znatno više od zacrtanog cilja. Luka nastavlja razvoj hardverske i softverske podrške STEMI platforme, sudjeluje u poslovnom razvoju te skupa sa svojim timom teži ka ostvarivanju konačnog cilja - STEMI platforme za učenje znanosti, tehnologije, inženjeringa i matematike kroz inovativni pristup učenju - stvaranjem.