Poštovane kolegice i kolege,

održano je prvo ovogodišnje druženje u Gradu Zagrebu.

Zahvaljujemo se domaćinu na organizaciji i gostoprimstvu kao i mogućnosti da kroz ovo druženje upoznamo metodologije, prakse i neke od projekata na kojima se trenutno radi u Gradu Zagrebu.

Uvodni pozdravni govor u ime dr. sc. Sandre Švaljek, zamjenice gradonačelnika, koja obnaša dužnost gradonačelnika, održala je gđa. Branka Miljenović, savjetnica gradonačelnika, a govor prenosimo u cjelosti:


"Strateški okvir upravljanja Gradom Zagrebom temelji se na osnovnim načelima rada javne uprave – usmjerenost na korisnike (prvenstveno građanine i poduzetnike) i etičnost. Cilj je da se kroz unapređenje upravnih kapaciteta Grada i bolju organizaciju uspostavi uprava koja će postati pravi servis građana te koja će osigurati učinkovito obavljanje poslova uz optimalno korištenje resursa u svrhu zadovoljavanja svakodnevnih potreba građana te u skladu s javnim interesom i općim dobrom.

Oblikovanjem usluga Grada Zagreba prema zahtjevima korisnika i njihovim povezivanjem s poslovnim procesima Gradske uprave, ostvaruje se temelj za stvaranje kvalitetne, transparentne, građanima orijentirane, racionalne, profesionalne, ekonomične i efikasne gradske uprave.

Grad Zagreb kroz projekt Razvoj sustava za upravljanje poslovnim procesima uspostavlja sustav upravljanja poslovnim procesima, u kojem je jasno definirano kako Grad funkcionira, tko je za što odgovoran, što su čiji ciljevi, koji se resursi koriste u kolikoj mjeri i s kakvom svrhom, što koliko traje, te kako su poslovni procesi Grada povezani s poslovnim procesima svih pravnih subjekata s kojima Grad surađuje. Sustav upravljanja poslovnim procesima usklađen je sa svim povezanim sustavima unutar Grada te sa svim zakonskim normama i propisima.

Tijekom projekta Razvoj sustava za upravljanje poslovnim procesima uspostavljen je ARIS repozitorij koji na jednom mjestu dokumentira kompletnu poslovnu arhitekturu Grada na jednoznačan i transparentan način koji će poslužiti kao temelj za kontinuirano unapređenje poslovanja.

Poseban fokus projekta bio je na poslovnim procesima Upravljanje poslovnim procesima, Upravljanje projektnim ciklusom, Imovinsko-pravni poslovi i imovina Grada i Prostorno uređenje, izgradnja Grada, graditeljstvo, komunalni poslovi i promet.

Implementacijom procesa Upravljanje poslovnim procesima i Upravljanje projektnim ciklusom osiguravamo temelje za uspješniju potporu kapacitetima Grada Zagreba u pripremi i provedbi projekata, te u pripremi natječajnih postupaka u smislu informiranja i savjetovanja o financiranju projekata iz fondova Europske unije, što je uspješno realizirano na primjeru projekta Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu."

Rezultate projekta "Razvoj sustava za upravljanje poslovnim procesima", predstavila je voditeljica projekta gđa. Anka Đurić (voditeljica Službe za analizu i unapređenje poslovnih procesa).

Primjer implementacije procesa na projektu "Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu – prva faza" je prezentirao voditelj projekta g. Jurica Ambrožić (Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo) te voditeljica tima Grada Zagreba gđa. Mirela Đurić (Ured za programe i projekte Europske Unije).

Dio atmosfere možete pogledati u našoj galeriji, a prezentaciju o modernizaciji Zoološkog vrta u Zagrebu ovdje.