Poštovane kolegice i kolege,

uspješno je održan seminar "Strateško upravljanje resursima" pod palicom izvrsnog Ricka Grahma, PMP.

Termin "Strateško upravljanje resursima" se odnosi na maksimiziranje efikasnosti projekata i programa optimalnim korištenjem resursa.

Fokus seminara je bio na razumijevanju razlika u kriterijima uspješnosti projekata, programa i portfolia, koji bi trebali uvijek biti vezani uz misiju i viziju organizacije, te definiranje kriterija za prioritizaciju projekata. Većina organizacija kriterije za prioritizaciju projekata veže uz strategiju, regulatora, kvalitetu raspoloživih resursa, tip klijenta i projekta, potencijal za buduću suradnju, itd., međutim činjenica je da ne postoji čarobna i univerzalna formula s kojom možete prioritizirati projekte već je potrebno osim matematičkih pokazatelja uključiti i naučene lekcije iz prethodnih projekata koje su različite za svaki projekt, a samim tim i organizaciju.

Kako, dakle, odabrati projekte za portfolio? Prvi korak  je svakako centralizacija projekata, postavljanje KPI-jeva, financijska analiza i analiza rizika, međuzavisnosti i ograničenja. U tome će svakako pomoći o odgovarajući softver, a kroz praktične vježbe su polaznici upoznati i sa metodama kreiranja portfolia.

Druga bitna cjelina je planiranje kapaciteta i upravljanje resursima gdje su polaznici upoznati sa najčešće korištenim tehnikama i metodama (resursna matrica, stabla odlučivanja, leveliranje resursa, itd.), kao i najčešće korištenom tehnikom za praćenje napretka projekta – Earned Value (EV) analiza.

Kada govorimo o problemima s resursima oni se odnosne na dostupnost u pravo vrijeme, odgovarajuće kompetencije i kvaliteta isporuke, nedostatak motivacije te nedostatak projektne rezerve. Navedeno dovodi do problema kod replaniranja, obično povećanja troškova kao i zaustavljanja projekata.

Na seminaru smo svjedočili još nizu korisnih savjeta i primjera iz prakse što najbolje znaju naši sudionici kojima ovim putem zahvaljujemo na sudjelovanju te se nadamo uspješnim druženjima, razmjenama znanja i iskustva i u budućnosti.