Poštovane kolegice i kolege, 

nedavno je održan seminar o efikasnom upravljanju sudionicima projekta pod palicom izuzetnog Liama Dillona. Liam je sa sudionicma podijelio, nazovimo ih "8 veličanstvenih" pravila koja bi svi voditelji projekata trebali početi primjenjivati ili barem postati svjesni da ista postoje kako bi bili još uspješniji u svom poslu.

Moderni koncept upravljanja projektima primarno bazira odgovornost voditelja projekta na 3 aspekta: ispunjavanje zadataka definicija opsega, upravljanje resursima,..),upravljanje radnim skupinama ili timovima (jasna komunikaciju vizije i procesa te strukture projekta, očekivanje i upravljanje sukobima, fokus na uspjeh,..) te upravljanje pojedincima prioritizacija informacija, delegiranje odgovornosti, priznavanje uspjeha, podrška i pomaganje, …).

Većina voditelja projekata je orijentirana na ispunjavanje zadataka što je posve prirodno, a kao prilog toj činjenici je uspješnost projekta koja se uglavnom mjeri KPI-jevima (opseg, rok, budžet). Upravljanje ljudima, tj. uspostavljenje odnosa sa sudionicima projekta je često zanemaren, a upravo je taj aspekt ključ uspjeha projekta. 

Fokus seminara je, osim savjeta kako uspostaviti odnos sa različitim sudionicima u projektu, bio i na ostalim  "mekim" vještinama poput upravljanja virtualnim timovima, aktivom slušanju, upravljanju sukobima, prodajnoj ulozi voditelja projekta, itd.

Jedno od "pravila" koje bismo željeli podijeliti je:

"Radi na uspostavljanju odnosa slušajući …šuti i promatraj prije nego što nešto kažeš!" - slušanje je najčešće jedini način da pomognete nekome.

Ovim putem još jednom zahvaljujemo svim sudionicima na sudjelovanju i nadamo se uspješnim druženjima i u budućnosti.