Poštovane kolegice i kolege,

PMI Forum je najveće okupljanje voditelja projekata i menadžera koji dolaze iz gotovo svih grana industrije i javnog sektora.

Ovogodišnji forum kojeg tradicionalno organizira PMI Udruga za upravljanje projektima Hrvatska trajao je tri dana s ukupno preko 270 polaznika. Ugostili smo sjajne strane predavače, predsjednika izvršnog odbora globalnog PMI-a i održali zanimljiv okrugli stol.

Predavanje na pred-konferencijskom danuje održao dr.Richard Graham> s temom „Managing a Successful PMO in 2015 Economy„. Generalni zaključak je da PMO, koji predstavlja vitalan dio strateškog tima, aktivno sudjeluje u donošenju odluka, utječe na produktivnost tvrtke, potiče realizaciju projekata koji ostvaruju zacrtane strateške ciljeve, točnije, uspješno spaja strategiju s operativnim dijelom organizacije.

Među govornicima, konferencijskog dijela PMI Foruma, ističe se dr. Al Zeitoun, direktor Upravnog odbora PMI-a koji je istaknuo da projekti propadaju i prije nego što započnu što se događa kada je projekt sam sebi svrha, te ga se ne uspije kvalitetno pozicionirati, a upravo je to glavna uloga PMO-a. Između ostalog, Zeitoun je istaknuo da je, uz vrijeme i budžet, bitan fokus na rezultate koji se ostvaruju kad se projekt realizira što jamči i implementaciju strategije kao ključnog faktora opstanka na tržištu. Upravo zato što je PMO ključan u definiranju projekata koji mogu ostvariti strategiju bitno je pravovremeno identificirati i analizirati rizike kako bi se ubrzala reakcija na tržištu, zaključili su i Rick Graham te Bart Bernink, obojica PMP-ovci (Project Management Professsional) s višegodišnjim iskustvom.

Dinamična diskusija na okruglom stolu okupila je vrsne domaće stručnjake i voditelje projektnih ureda, redom: Deana Decha (Ericsson Nikola Tesla), Berislava Crkvenaca (Vipnet), Nenada Marjanovića (Hewlett-Packard), Alana Mirka Poldrugača (Raiffeisen bank), Sanju Zagajšek (Privredna banka Zagreb), Silvanu Mandić (Intesa Sanpaolo Card), Dariju Ivandić Vidović (Croatia osiguranje), Matiju Popović (Hrvatska pošta), Maria Špundaka (Combis), Nikolu Rendulića (CloudSense) te Daria Novakovića (Proteron Consulting). Oni su istaknuli da bez PMO-a koji, između ostalog, omogućuje sustavnost u komunikaciji svaki trud postaje beznačajan, od najsitnijih pa do najbitnijih stvari, samo je pitanje kako je PMO strukturiran - je li organiziran na razini poslovne jedinice, tvrtke, projekta, centra za izvrsnost ili specifičnog projekta.

Predavanje na post-konferencijskom danu je održao Bart Bernik s temom „The agile Business Analyst Masterclass“. Kako bi se brzo reagiralo na promjene u okruženju, potrebno je projekte realizirati na „agilniji“ način, a preduvjet u tome su poslovni analitičari koji trebaju prilagoditi svoju ulogu, kompetencije i tehnike prikupljanja poslovnih zahtjeva kako bi osigurali bržu i kvalitetniju isporuku, a samim tim povećali zadovoljstvo naručitelja i uspješnost projekta.

Jedna od najbitnijih komponenti Foruma je i Nagrada za projekt godine, a ovu je godinu jedinstveno prestižno priznanje struke osvojio projekt «Razvoj One Stop Shop-a za Zajednički informacijski sustav (ZIS)», tvrtke Ericsson Nikola Tesla. Projekt vrijednosti nešto više od pola milijuna eura trajao je svega 11 mjeseci pružit će bolji, brži i jednostavniji uvid u podatke zemljišne knjige i katastra, što dovodi do poboljšanja razine kvalitete i brzine pružanja usluga, ubrzava proces registracije promjena nad nekretninama te olakšava pristup podacima. Glavnu nagradu voditelju projekta, Tihomiru Čukmanu, uručio je dr. Al Zeitoun, direktor Upravnog odbora PMI-a koji je ujedno i jedan od glavnih govornika ovogodišnjeg, trodnevnog PMI Foruma.

Posebnu povelju za unaprjeđenje kvalitete usluga lokalne samouprave i regionalne uprave uz primjenu projektnog pristupa dobio je projekt Grada Zagreba „Razvoj sustava za upravljanje poslovnim procesima», a voditeljica projekta je Anka Đurić. Projektu Hrvatske pošte „mPošta» kojeg je vodio Branko Ferek Jambrek uručena je posebna povelja za promociju digitalnog društva, a projektu „Filmski festival kreativnog dokumentarnog filma o iskustvima na projektima financiranim iz EU fondova“, Instituta za razvoj i međunarodne odnose, posebna povelja za otvaranje kanala za učinkovitije iskorištenje sredstava iz EU fondova uz primjenu projektne metodologije. Voditeljica projekta je Mira Mileusnić Škrtić.

Hrvatska agencija za okoliš i prirodu realizirala je projekt „Razvoj i nadogradnja baze pokrova RH (Corine baze podataka) i izrada portala za razmjenu i korištenje podataka o pokrovu zemljišta RH” te je voditeljici projekta Ivani Lampek Pavčnik uručena posebna povelja za implementaciju projektne metodologije u državnoj upravi. Prof.dr.sc. Dragan Kovačević voditelj je projekta „Unaprjeđenje tehnologije i komercijalizacija mesnih proizvoda (TMP)” osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta koji je rezultirao čak s dva izuma: autohtona bakterijska starter kultura (ASK) za proizvodnju trajnih fermentiranih kobasica (TFK) s optimiranim procesnim uvjetima te probiotička bakterijska kultura Lactobacillus plantarum 1K za proizvodnju funkcionalne hrane. Upravo stoga, ovom je projektu dodijeljena posebnu povelja za inovaciju i promociju autohtonih hrvatskih proizvoda.

Zahvalnicu za profesionalan pristup i ostvarene rezultate u upravljanju projektima za 2014. godinu dodijeljena je projektu „Novi Internet banking (IB upgrade)“ Raiffeisen banke i voditelja projekta Ivice Črepa te projektu Grada Požege „Sanacija igrališta sportsko-školske namjene“, kojeg je vodila Jasminka Vodinelić. Voditelj ovogodišnje dodjele Nagrade za projekt godine bio je Predrag Bajović- Pedja, koji je svojim jedinstvenim stand up nastupom osvojio mnogobrojnu publiku.

Valja istaknuti da su vrijednosti promicanja kulture upravljanja projektima prepoznale su i podržale mnogobrojne tvrtke kao što su: Hrvatska pošta, Altima, Hrvatski Telekom, Croatia osiguranje, Sedam IT, Ericsson Nikola Tesla, Oikon, Poslovna inteligencija, Primakon, Feedback, Cognita, Proteron, mStart, Span, Vuglec Breg, Erste&Steiermärkische Bank, KTC International, Hedona, MediaVektor, Verdelino te AmCham.

Zahvaljujemo svim sudionicima konferencije i pozivamo vas da nam se i sljedeće godine pridužite u još većem broju. Najava za iduću godinu kreće uskoro na našim web stranicama i društvenim mrežama, pratite nas i rezervirajte svoje mjesto na vrijeme".

Plakat i brošuru s Foruma možete preuzeti na slijedećim lokacijama:

1. Brošura

2. Plakat

3. Upute za prijavu bodova

Vaš PMI!

Dokumenti: