PMI forum 2016

Poštovane kolegice i kolege,

PMI udruga za upravljanje projektima Hrvatska od 2007 godine organizira ovaj tip događanja, a ove godine smo „doletjeli“ do jubilarnog 10-og foruma pod motom „Na krilima projektnog menadžmenta do uspjeha“. Forum je trajao tri dana s preko 300 polaznika. Ugostili smo sjajne inozemne i domaće predavače koji su na vlastitim primjerima pokazali uspješne primjere projektnog menadžmenta i dali uvid u trendove u struci.

Radionice i predavanja

  Predavanje na pred-konferencijskom danu je održao Fran Mikuličić s temom „Boost your career with powerful, strong and convincing communication“. Fran je sa sudionicima podijelio znatnu količinu zlatnih pravila, zapovijedi i tehnika u javnim nastupima, prezentacijama i komunikaciji. Generalni zaključak je da fokus uvijek treba biti na uspostavljanju odnosa sa publikom, njihovim potrebama i željama, za javni nastup je potrebna priprema (govornika, sadržaja, prostora, itd.), te da je javni nastup vještina koja se stječe praksom (samo malo veći broj razgovora 1 na 1).

  Konferenciju je otvorila predsjednica udruge Marija Bajica, PMP s pregledom rezultata udruge i struke u zadnjih deset godina. Ono što je obilježilo struku jest:

 • VAŽNOST PMI CERTIFIKATA
  8 jedinstvenih globalno primjenjivih certifikata koji prepoznaju i priznaju znanje i iskustvo i 1 milijun PMI certificiranih stručnjaka u svijetu koji rade u svim industrijama od  zdravstva, financijskog sektora i graditeljstva do informacijske i komunikacijske tehnologije su konstanta koja definira struku; PMBOK je temeljna referenca za upravljanje projektima za sve PMI profesionalne razvojne programe i certifikacije.
 • VAŽNOST KONTINUIRANOG ULAGANJA NE SAMO U TEHNIČKA ZNANJA I VJEŠTINE
  Program kontinuirane edukacije za nositelje PMI certifikata Continuing Certification Requirements Program (CCR) prilagođen je zahtjevima poslodavaca u tzv. PMI Talent Triangle™ na način da uključuje sva potrebna tehnička znanja vođenja projekata, leadership te strateško i poslovno upravljanje.
 • VAŽNOST SINERGIJE PROJEKTNOG MENADŽMENTA I BIZNIS ANALIZE
  Praksa je pokazala da nema uspješnih projekata bez dobro definiranih poslovnih ciljeva i/ili korisničkih zahtjeva. Istraživanje je pokazalo da se u slučaju kad projekti ne ispune svoje izvorne poslovne ciljeve, kao primarni razlog neuspjeha u 47% slučajeva navode netočna biznis analiza ili specifikacija zahtjeva. Izvor: Pulse of the Profession In-Depth Report: Requirements Management, © 2014, PMI).

Značajni pomaci obilježili su  i rad udruge PMi Hrvatska.

 • Kontinuirani rast članstva (u 2016-toj 12,6%),
 • Najveći postotak članova u odnosu na broj stanovnika od deset PMI udruga iz okolnih država centralne Europe
 • Osnivanje i rast dviju PMI Hrvatska podružnica u Osijeku i Istri
 • Povećanje aktivnosti članova u organizaciji događanja u Zagrebu, Slavoniji i Istri. Tri su prerasla u tradicionalne konferencije s trendom povećanja tema, predavača i posjetitelja (PMI Forum /hr/forum-2016  u Zagrebu svakog studenog u godini; Kulendayz http://www.kulendayz.com/  - MS Community event s Project management trackom  u Osijeku i okolnim gradovima Slavonije i Baranje svakog rujna; PMI Dayz http://pmi-osijek.com/  u Osijeku i okolnim gradovima Slavonije i Baranje svakog svibnja)
 • Organiziranje mjesečnih sastanaka udruge na lokacijama tvrtki iz javnog i privatnog sektora, fakulteta, tijela državne uprave i organizacija i agencija

  Među govornicima konferencijskog dijela Foruma ističe se Zbigniew J. Traczyk, PMP, izvršni direktor IBM-a za IMT Infrastrukturne servise za središnju i istočnu Europu koji je istaknuo kako se projektni menadžment trenutno ne smatra „core“ kompetencijom za organizacije, međutim prepoznato je kako projektni menadžment donosi vrijednost organizacijama (zadovoljstvo korisnika, smanjenje rizika), te kao projektni menadžeri trebamo razvijati vještine i odnose kako bismo postali „core“ kompetencija u organizaciji.

  Slično razmišljanje prezentirao je i kolega Dino Butorac, PMP, predavanjem o globalnoj budućnosti projektnog menadžmenta te koje sve aktivnosti PMI kao globalno okruženje poduzima kako bi pomoglo pojedincima i organizacijama da promjene dočekaju spremni.

  Koliko smo zapravo spremni za promjene prezentirao je i Roger Wild, PMP, kao uvod u predavanje koje se održalo na post-konferencijskom danu.

  Nadalje, predstavljeno je više primjera uspješnih projekata iz poslovne prakse kao što su  „STEMI“ (Luka Fućek), „Kaquarium“ (Marina Grčić), „Cognitive Autonomous Diving Buddy“ (Ivana Mikolić), „Provedba projekata iz ESI fondova“ (Ana Markuz), „Kako se rade projekti u Kraljevstvu Saudijske Arabije“ (Đuro Korać), „Kako se rade nagrađivani projekti u BuketaŽinić OM“ (Igor Tanić) te „Projekti u kontrolingu“ (Mladen Meter).

  Specijalni gost konferencije je bio legendarni glumac i režiser Zijah Sokolović koji nam je sa svojom temom „Industrija javnih uloga (prva dramska radnja objektivno - subjektivno)“ predočio kako je gluma itekako svakodnevno prisutna u našem životu te svaki čovjek svaki dan ima bezbroj uloga koje mora odigrati. Osim što je nasmijao i zabavio publiku sigurno ćemo još dugo koristi metaforu objektivno-subjektivno u različitim životnim situacijama.

  Predavanje na post-konferencijskom danu održao je Roger Wild s temom „Change management/Benefits realization management“. Strateške promjene u organizaciji su uglavnom rezultat projekata i programa, a organizacije koje upravljaju promjenama uspješnije provode projekte/programe. Realizacija koristi („benefits“) je glavna komponenta upravljanja projektima i programima, te se prilikom promjene bilo kojeg od 'triple constraint' (time, scope, cost), treba zapitati kako to utječe na benefite projekta/programa. Neki od izazova pri realizaciji benefita su otpor promjenama, ulozi u organizaciji koja je odgovorna za benefite (voditelj projekta ili poslovni vlasnik), raskol u shvaćanju koristi između menadžmenta i krajnjih korisnika, kategorijama za mjerenje uspješnosti te komunikacija. Prolazeći kroz praktične primjere polaznici su upoznati s alatima i tehnikama koji pomažu u usklađivanju projekata i programa sa strategijom organizacije.

Nagrada za projekt godine

Jedna od važnih komponenti Foruma je i Nagrada za projekt godine, a nagradu za 2015. godinu je osvojio projekt „Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama“.

Glavni cilj ovog projekta bio je osmisliti i razviti skup inovativnih visokotehnoloških usluga i aplikacija namijenjenih edukaciji i komunikaciji djece, a posebno one sa složenim komunikacijskim potrebama, te prijenos znanja u području potpomognute edukacije i komunikacije između uključenih akademskih institucija te udruga i institucija (primjerice vrtića i osnovnih škola) koje se bave osobama sa složenim komunikacijskim potrebama. Rezultati projekta omogućuju približavanje moderne obrazovne paradigme zasnovane na e-učenju djeci već u starijoj predškolskoj te mlađoj školskoj dobi, kod usvajanja vještina koje prethode čitanju, pisanju i računanju, a dodatno se djeci sa složenim komunikacijskim potrebama omogućuje e-inkluzija.

Projekt je trajao u razdoblju od 2013-2015, a u planiranju i provedbi projekta su se udružili znanstvenici iz društveno-humanističkog i tehničkog područja (Fakultet elektrotehnike i računarstva – kao nositelj projekta, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Grafički fakultet i Filozofski fakultet) u zajedničkoj transdisciplinarnoj inicijativi za uspostavom okvira za učinkovitiji prijenos znanja te u suradnji s 5 udruga i/ili institucija za podršku osobama sa složenim komunikacijskim potrebama kao spone prema korisnicima (Udruga roditelja OKO, Hrvatska zajednica za Down sindrom, Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu, Poliklinika SUVAG Osijek, Centar inkluzivne potpore IDEM) te 3 male do srednje tvrtke (iSTUDIO, Diversitas IT sustavi , HSM Informatika) kao odredište transfera tehnologije potrebnih za daljnji razvoj, obradu održavanje uređaja i usluga potpomognute komunikacije).

Glavna nagrada je uručena nositelju projekta Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu i voditelju projekta prof. dr. sc. Vedranu Podobniku.

Posebne povelje

Uz nagradu godine dodijeljene su i posebne povelje:

 1. Povelja za značajan doprinos u povećanju transparentnosti i poboljšanju učinkovitosti poslovanja tijela državne i lokalne uprave i samouprave:
  • Projektu "JCMS rollout", nositelju projekta društvu IGEA d.o.o i voditelju projekta Mariju Patafti.
  • Projektu "eSavjetovanje", nositelju projekta društvu In2 d.o.o. i voditelju projekta Igoru Gorečanu.

2. Povelja za izvrsnost u vođenju projekta

  • Projektu „ComDebts, sustav za podršku naplati potraživanja i vođenje odnosa sa dužnicima za Raiffeisenbank Zagreb“, nositelju projekta društvu Combis d.o.o. i voditelju projekta Miroslavu Acmanu.

3. Povelja za značajan doprinos u digitalizaciji i dostupnosti širokopojasnog interneta u RH

  • Projektu „PSTN migracija“, nositelju projekta Hrvatskom Telekomu d.d i voditelju projekta Josipu Hansu Sekuliću.

4. Povelja za značajno unapređenje energetske efikasnosti u distribuciji električne energije

  • Projektu „TS 110/10(20) kV Ferenščica“, nositelju projekta društvu HEP-ODS d.o.o i voditelju projekta Nevenu Langu-Kosiću.

5. Povelja za osnaživanje uloge edukacije u društvu i podizanje svijesti o znanjima budućnosti

  • Projektu „Hour of Code Hrvatska “, nositelju projekta Osijek Software City i voditelju projekta Beli Ikotiću.

6. Povelja za tehnološku inovaciju

  • Projektu „C@N Motion“, nositelju projekta društvu Citus d.o.o. i voditelju projekta Tomislavu Bronzinu.

 Valja istaknuti da su vrijednost promicanja kulture upravljanja projektima prepoznale i podržale mnogobrojne tvrtke kao što su: Hrvatski Telekom, Oikon, Erste Steiermärkische Bank, HEP, BuketaŽinić OM, Ericsson, Croatia osiguranje, Poslovna učinkovitost, Konto, Hrvatska pošta, Primakon, CloudSense, IN2 grupa, Feedback, Poslovna inteligencija, Hewlwtt Packard Enterproise, Nivas, Verso, Proteron, Altima, Sedam IT, Verdelino, MPR+, KTC International, te Agrolaguna. Medijski pokrovitelj konferencije je poslovni tjednik Lider.

Zahvaljujemo svim predavačima, volonterima, sponzorima, organizacijskim partnerima i svim sudionicima koji su podržali ovaj događaj.

Brošuru, Odluku ocjenjivačkog suda za PoY2015, uputu za prijavu PDU bodova te prezentacije  s Foruma možete preuzeti u nastavku:

1. Brošura

2. Odluka Ocjenjivačkog suda o dodjeli Nagrade za projekt godine 2015

3. Uputa za prijavu PDU bodova

Pozivamo vas da nam se i sljedeće godine pridružite u još većem broju. Najava za iduću godinu kreće uskoro na našim web stranicama i društvenim mrežama, pratite nas i rezervirajte svoje mjesto na vrijeme.

Srdačno vaši, PMI Hrvatska!

 

Na krilima projektnog menadžmenta do uspjeha

9. – 11. studenoga 2016. godine
Zagreb, Kongresni centar Antunović

PMI Hrvatska 10. godinu za redom organizira PMI Forum - trodnevno događanje posvećeno upravljanju projektima. Forum će ugostiti inozemne i domaće predavače, koji će govoriti o projektnom menadžmentu kao alatu za postizanje poslovnih ciljeva i na vlastitim primjerima pokazati njegovu učinkovitost. Upravo ove godine PMI Forum namijenjen je isticanju dobrih praksi projektnog menadžmenta u različitim poslovnim okruženjima naše zajednice i šire.

Konferencija je namijenjena voditeljima projekata i onima koji će to tek postati.

09.11.2016.

09-17h,Boost your career withpowerful, strong, and convincing communication,cjelodnevna radionica by Fran Mikuličić

18-20h, Izbor projekta na nagradu godine,besplatna registracija na event

10.11.2016.

09-17h,KonferencijaNa krilima projektnog menadžmenta do uspjehauz posebnog gostaZijaha A. Sokolovića, glumaca i režisera

11.11.2016.

09-17h,Change Management / Benefits Realization Management,cjelodnevna radionica byRoger Wild, PMP

Program Foruma se stalno nadograđuje, stoga pratite nas na društvenim mrežama iprijavite se na newsletter udruge. U slučaju bilo kakvih pitanjaslobodno nam se obratite.

Ne propustite networking sa sudionicima konferencije koji dolaze iz više od 80 tvrtki različitih poslovnih domena!

Veselimo se vašem dolasku!

Organizacijski odbor PMI Foruma

Ovogodišnji forum u organizaciji je tima:

Direktorica foruma: Marina Pupić-Bakrač

Članovi Organizacijskog odbora (abecednim redom):

 • Darko Jureković
 • Darko Mesar
 • Davor Kovačević
 • Goran Mrvoš
 • Gordan Krčelić
 • Iva Gospodnetić
 • Marija Bajica
 • Marijana Bilić Rakvin
 • Nenad Bestvina
 • Nikola Rendulić
 • Stanislav Strešnjak
 • Tatjana Kotarski
 • Vesna Hitrec

Četvrtak, 10.11.2016.

8:30

Registracija sudionika

9:00

PMI Hrvatska 2006. -2016. - Rezultati udruge i struke u zadnjih 10 godina
Marija Bajica, PMP, Predsjednica udruge PMI Hrvatska

9:25

10 godina Foruma
Marina Pupić-Bakrač, PMP, Direktorica konferencije PMI Forum

9:40

PMI i globalna budućnost projektnog menadžmenta
Dino Butorac, PMP, PMI Chapter Member Advisory Group

10:20

Pauza - kava - networking

10:55

Is Project Management a core competence for organizations? 
Zbigniew J. Traczyk, MSc, MBA, PMP, IBM Central and Eastern Europe IMT Infrastructure Services Delivery Executive

11:35

STEMI - Implementacija agilnih metoda pri organizaciji razvoja hardvera
dr. sc. Luka Fućek, asistent, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

11:55

Cognitive Autonomous Diving Buddy – CADDY
Ivana Mikolić, Projektni menadžer,
dr. sc. Nikola Mišković, Izvanredni profesor, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

12:15

Ručak - networking (dvorana Tomislav)

13:30

Provedba projekata za financiranje iz ESI fondova
Ana Markuz, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

13:50

 

KAquarium
Marina Grčić, Upravni odjel za investicije i europske fondove, Grad Karlovac

14:10

Kako se rade nagrađivani projekti u Bruketa&Žinić OM? 
Ivan Tanić, strateški planer agencije Bruketa&Žinić OM

14:30

Industrija javnih uloga - prva dramska radnja - objektivno - subjektivno
Zijah A. Sokolović, glumac i režiser

15:00

Pauza-kava-networking

15:35

Kako se rade projekti u Kraljevstvu Saudijske Arabije, i zašto su Hrvati dobrodošli
Đuro Korać, Suosnivač i kreativni direktor, Nivas d.o.o.

15:55

Projekti u kontrolingu – iskustva iz poslovne  prakse
dr. sc. Mladen Meter, Konzultant i direktor tvrtke Poslovna učinkovitost d.o.o. za poslovno savjetovanje

16:15

Are YOU ready for Change?
Roger Wild, PMP, Consulting Director, Project Associates Europe Ltd

16:55

Nagrade posjetiteljima

17:10

Zahvala sponzorima i zatvaranje