PMI Forum 2016 post festum

 

Poštovane kolegice i kolege,

PMI udruga za upravljanje projektima Hrvatska od 2007 godine organizira ovaj tip događanja, a ove godine smo „doletjeli“ do jubilarnog 10-og foruma pod motom „Na krilima projektnog menadžmenta do uspjeha“. Forum je trajao tri dana s preko 300 polaznika. Ugostili smo sjajne inozemne i domaće predavače koji su na vlastitim primjerima pokazali uspješne primjere projektnog menadžmenta i dali uvid u trendove u struci.

Radionice i predavanja

Predavanje na pred-konferencijskom danu je održao Fran Mikuličić s temom „Boost your career with powerful, strong and convincing communication“. Fran je sa sudionicima podijelio znatnu količinu zlatnih pravila, zapovijedi i tehnika u javnim nastupima, prezentacijama i komunikaciji. Generalni zaključak je da fokus uvijek treba biti na uspostavljanju odnosa sa publikom, njihovim potrebama i željama, za javni nastup je potrebna priprema (govornika, sadržaja, prostora, itd.), te da je javni nastup vještina koja se stječe praksom (samo malo veći broj razgovora 1 na 1).

Konferenciju je otvorila predsjednica udruge Marija Bajica, PMP s pregledom rezultata udruge i struke u zadnjih deset godina. Ono što je obilježilo struku jest:

 • VAŽNOST PMI CERTIFIKATA
  8 jedinstvenih globalno primjenjivih certifikata koji prepoznaju i priznaju znanje i iskustvo i 1 milijun PMI certificiranih stručnjaka u svijetu koji rade u svim industrijama od zdravstva, financijskog sektora i graditeljstva do informacijske i komunikacijske tehnologije su konstanta koja definira struku; PMBOK je temeljna referenca za upravljanje projektima za sve PMI profesionalne razvojne programe i certifikacije.
 • VAŽNOST KONTINUIRANOG ULAGANJA NE SAMO U TEHNIČKA ZNANJA I VJEŠTINE
  Program kontinuirane edukacije za nositelje PMI certifikata Continuing Certification Requirements Program (CCR) prilagođen je zahtjevima poslodavaca u tzv. PMI Talent Triangle™ na način da uključuje sva potrebna tehnička znanja vođenja projekata, leadership te strateško i poslovno upravljanje.
 • VAŽNOST SINERGIJE PROJEKTNOG MENADŽMENTA I BIZNIS ANALIZE
  Praksa je pokazala da nema uspješnih projekata bez dobro definiranih poslovnih ciljeva i/ili korisničkih zahtjeva. Istraživanje je pokazalo da se u slučaju kad projekti ne ispune svoje izvorne poslovne ciljeve, kao primarni razlog neuspjeha u 47% slučajeva navode netočna biznis analiza ili specifikacija zahtjeva. Izvor: Pulse of the Profession In-Depth Report: Requirements Management, © 2014, PMI).

Značajni pomaci obilježili su i rad udruge PMi Hrvatska.

 • Kontinuirani rast članstva (u 2016-toj 12,6%),
 • Najveći postotak članova u odnosu na broj stanovnika od deset PMI udruga iz okolnih država centralne Europe
 • Osnivanje i rast dviju PMI Hrvatska podružnica u Osijeku i Istri
 • Povećanje aktivnosti članova u organizaciji događanja u Zagrebu, Slavoniji i Istri. Tri su prerasla u tradicionalne konferencije s trendom povećanja tema, predavača i posjetitelja (PMI Forum /hr/forum-2016 u Zagrebu svakog studenog u godini; Kulendayz http://www.kulendayz.com/ - MS Community event s Project management trackom u Osijeku i okolnim gradovima Slavonije i Baranje svakog rujna; PMI Dayz http://pmi-osijek.com/ u Osijeku i okolnim gradovima Slavonije i Baranje svakog svibnja)
 • Organiziranje mjesečnih sastanaka udruge na lokacijama tvrtki iz javnog i privatnog sektora, fakulteta, tijela državne uprave i organizacija i agencija

Među govornicima konferencijskog dijela Foruma ističe se Zbigniew J. Traczyk, PMP, izvršni direktor IBM-a za IMT Infrastrukturne servise za središnju i istočnu Europu koji je istaknuo kako se projektni menadžment trenutno ne smatra „core“ kompetencijom za organizacije, međutim prepoznato je kako projektni menadžment donosi vrijednost organizacijama (zadovoljstvo korisnika, smanjenje rizika), te kao projektni menadžeri trebamo razvijati vještine i odnose kako bismo postali „core“ kompetencija u organizaciji.

Slično razmišljanje prezentirao je i kolega Dino Butorac, PMP, predavanjem o globalnoj budućnosti projektnog menadžmenta te koje sve aktivnosti PMI kao globalno okruženje poduzima kako bi pomoglo pojedincima i organizacijama da promjene dočekaju spremni.

Koliko smo zapravo spremni za promjene prezentirao je i Roger Wild, PMP, kao uvod u predavanje koje se održalo na post-konferencijskom danu.

Nadalje, predstavljeno je više primjera uspješnih projekata iz poslovne prakse kao što su „STEMI“ (Luka Fućek), „Kaquarium“ (Marina Grčić), „Cognitive Autonomous Diving Buddy“ (Ivana Mikolić), „Provedba projekata iz ESI fondova“ (Ana Markuz), „Kako se rade projekti u Kraljevstvu Saudijske Arabije“ (Đuro Korać), „Kako se rade nagrađivani projekti u Buketa Žinić OM“ (Igor Tanić) te „Projekti u kontrolingu“ (Mladen Meter).

Specijalni gost konferencije je bio legendarni glumac i režiser Zijah Sokolović koji nam je sa svojom temom „Industrija javnih uloga (prva dramska radnja objektivno - subjektivno)“ predočio kako je gluma itekako svakodnevno prisutna u našem životu te svaki čovjek svaki dan ima bezbroj uloga koje mora odigrati. Osim što je nasmijao i zabavio publiku sigurno ćemo još dugo koristi metaforu objektivno-subjektivno u različitim životnim situacijama.

Predavanje na post-konferencijskom danu održao je Roger Wild s temom „Change management/Benefits realization management“. Strateške promjene u organizaciji su uglavnom rezultat projekata i programa, a organizacije koje upravljaju promjenama uspješnije provode projekte/programe. Realizacija koristi („benefits“) je glavna komponenta upravljanja projektima i programima, te se prilikom promjene bilo kojeg od 'triple constraint' (time, scope, cost), treba zapitati kako to utječe na benefite projekta/programa. Neki od izazova pri realizaciji benefita su otpor promjenama, ulozi u organizaciji koja je odgovorna za benefite (voditelj projekta ili poslovni vlasnik), raskol u shvaćanju koristi između menadžmenta i krajnjih korisnika, kategorijama za mjerenje uspješnosti te komunikacija. Prolazeći kroz praktične primjere polaznici su upoznati s alatima i tehnikama koji pomažu u usklađivanju projekata i programa sa strategijom organizacije.

Nagrada za projekt godine

Jedna od važnih komponenti Foruma je i Nagrada za projekt godine, a nagradu za 2015. godinu je osvojio projekt „Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama“.

Glavni cilj ovog projekta bio je osmisliti i razviti skup inovativnih visokotehnoloških usluga i aplikacija namijenjenih edukaciji i komunikaciji djece, a posebno one sa složenim komunikacijskim potrebama, te prijenos znanja u području potpomognute edukacije i komunikacije između uključenih akademskih institucija te udruga i institucija (primjerice vrtića i osnovnih škola) koje se bave osobama sa složenim komunikacijskim potrebama. Rezultati projekta omogućuju približavanje moderne obrazovne paradigme zasnovane na e-učenju djeci već u starijoj predškolskoj te mlađoj školskoj dobi, kod usvajanja vještina koje prethode čitanju, pisanju i računanju, a dodatno se djeci sa složenim komunikacijskim potrebama omogućuje e-inkluzija.

Projekt je trajao u razdoblju od 2013-2015, a u planiranju i provedbi projekta su se udružili znanstvenici iz društveno-humanističkog i tehničkog područja (Fakultet elektrotehnike i računarstva – kao nositelj projekta, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Grafički fakultet i Filozofski fakultet) u zajedničkoj transdisciplinarnoj inicijativi za uspostavom okvira za učinkovitiji prijenos znanja te u suradnji s 5 udruga i/ili institucija za podršku osobama sa složenim komunikacijskim potrebama kao spone prema korisnicima (Udruga roditelja OKO, Hrvatska zajednica za Down sindrom, Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu, Poliklinika SUVAG Osijek, Centar inkluzivne potpore IDEM) te 3 male do srednje tvrtke (iSTUDIO, Diversitas IT sustavi , HSM Informatika) kao odredište transfera tehnologije potrebnih za daljnji razvoj, obradu održavanje uređaja i usluga potpomognute komunikacije).

Glavna nagrada je uručena nositelju projekta Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu i voditelju projekta prof. dr. sc. Vedranu Podobniku.

Posebne povelje

Uz nagradu godine dodijeljene su i posebne povelje:

 1. Povelja za značajan doprinos u povećanju transparentnosti i poboljšanju učinkovitosti poslovanja tijela državne i lokalne uprave i samouprave:
  • Projektu "JCMS rollout", nositelju projekta društvu IGEA d.o.o i voditelju projekta Mariju Patafti.
  • Projektu "eSavjetovanje", nositelju projekta društvu In2 d.o.o. i voditelju projekta Igoru Gorečanu.

2. Povelja za izvrsnost u vođenju projekta

  • Projektu „ComDebts, sustav za podršku naplati potraživanja i vođenje odnosa sa dužnicima za Raiffeisenbank Zagreb“, nositelju projekta društvu Combis d.o.o. i voditelju projekta Miroslavu Acmanu.

3. Povelja za značajan doprinos u digitalizaciji i dostupnosti širokopojasnog interneta u RH

  • Projektu „PSTN migracija“, nositelju projekta Hrvatskom Telekomu d.d i voditelju projekta Josipu Hansu Sekuliću.

4. Povelja za značajno unapređenje energetske efikasnosti u distribuciji električne energije

  • Projektu „TS 110/10(20) kV Ferenščica“, nositelju projekta društvu HEP-ODS d.o.o i voditelju projekta Nevenu Langu-Kosiću.

5. Povelja za osnaživanje uloge edukacije u društvu i podizanje svijesti o znanjima budućnosti

  • Projektu „Hour of Code Hrvatska “, nositelju projekta Osijek Software City i voditelju projekta Beli Ikotiću.

6. Povelja za tehnološku inovaciju

  • Projektu „C@N Motion“, nositelju projekta društvu Citus d.o.o. i voditelju projekta Tomislavu Bronzinu.

Valja istaknuti da su vrijednost promicanja kulture upravljanja projektima prepoznale i podržale mnogobrojne tvrtke kao što su: Hrvatski Telekom, Oikon, Erste Steiermärkische Bank, HEP, Buketa Žinić OM, Ericsson, Croatia osiguranje, Poslovna učinkovitost, Konto, Hrvatska pošta, Primakon, CloudSense, IN2 grupa, Feedback, Poslovna inteligencija, Hewlwtt Packard Enterproise, Nivas, Verso, Proteron, Altima, Sedam IT, Verdelino, MPR+, KTC International, te Agrolaguna. Medijski pokrovitelj konferencije je poslovni tjednik Lider.

Zahvaljujemo svim predavačima, volonterima, sponzorima, organizacijskim partnerima i svim sudionicima koji su podržali ovaj događaj.

Brošuru, Odluku ocjenjivačkog suda za PoY2015, uputu za prijavu PDU bodova te prezentacije s Foruma možete preuzeti u nastavku:

1. Brošura

2. Odluka Ocjenjivačkog suda o dodjeli Nagrade za projekt godine 2015

3. Uputa za prijavu PDU bodova

Pozivamo vas da nam se i sljedeće godine pridružite u još većem broju. Najava za iduću godinu kreće uskoro na našim web stranicama i društvenim mrežama, pratite nas i rezervirajte svoje mjesto na vrijeme.

Srdačno vaši, PMI Hrvatska!

040_-_dsc_8917.jpg
049_-_dsc_8933.jpg
marina_i_zijah.jpg
020_-_dsc_9729.jpg
035_-_dsc_8902.jpg
007_-_dsc_9696.jpg
019_-_dsc_9726.jpg
033_-_dsc_8898.jpg
s48.jpg
s53.jpg
s54.jpg
s35.jpg
s38.jpg
s40.jpg
s41.jpg
s42.jpg
s43.jpg
s44.jpg
s45.jpg
s46.jpg
s47.jpg
s49.jpg
s50.jpg
s51.jpg
s52.jpg
s23.jpg
s24.jpg
s28.jpg
s29.jpg
s30.jpg
s31.jpg
s32.jpg
s33.jpg
s34.jpg
s36.jpg
s39.jpg
s8.jpg
s9.jpg
s10.jpg
s11.jpg
s12.jpg
s13.jpg
s14.jpg
s15.jpg
s16.jpg
s17.jpg
s18.jpg
s19.jpg
s20.jpg
s21.jpg
s22.jpg
s25.jpg
s26.jpg
s1.jpg
s2.jpg
s3.jpg
s4.jpg
s5.jpg
s6.jpg
s7.jpg

Pridruženi dokumenti