U utorak, 5.6.2012 je u prostorijama Hrvatske gospodarske komore Osijek, održana proljetna konferencija voditelja projekata u organizaciji Udruge za projekt managenent PMI, ogranak Osijek. Temu konferencije “Efikasnim vođenjem do uspješnih projekata” otvorio je voditelj osječkog ogranka PMI Nenad Bestvina.

Održana su četiri predavanja na kojima se moglo informirati o ulogama uspješnih voditelja projekata, načinima upravljanja virtualnim timovima,uobičajenim greškama koje rade voditelji projekta, te je predstavljen Projekt Farmeron koji je usred krize došao od ideje do realizacije.

Vesna Hitrec, članica izvršnog odbora PMI Hrvatska, Senior Project Manager u GDi Zagreb,koja ima bogato iskustvo u vođenju velikih projekata (po opsegu i budžetu) na nizu primjera predstavila je izazove voditelja projekata u vođenju projekata. Na jasan način je definirala ulogu voditelja u samom projektu koja ponekad nije jasno definirana, kako projektnom timu, tako i ostalim zainteresiranim stranama i sponzorima projekta. Od niza vještina koje mora posjedovati voditelj projekta, među kojima možemo izdvojiti komunikacijske vještine, planiranje, organiziranje, vještine vođenja, vještine pregovaranja, motiviranja, korektnih odnosa sa svim sudionicima projekta, kao najvažnija vještina izdvojena je vještina integriranja. Najvažnija vještina voditelja projekata je zadržavanje široke slike kako bi mogao održati cjelinu.

Matija Kopić, osnivač tvrtke Farmeron (za sebe kaže da je Main Cowboy in the Saddle),  publici (a i samom sebi) objasnio je kako je usred krize u nepunih 2 godine nastala tvrtka koja je pobudila zanimanje investitora izvan granica Hrvatske i Europe. Nakon prvog projekta u kojem je s malim budžetom dosegao postavljeni cilj, sada je pred njim puno ozbiljniji zadatak – realizacija novog projekta s velikim budžetom.

Stanislav Strešnjak, Project Manager / Team Leader u tvrtki Siemens, izložio je svoja iskustva upravljanja projektnim timom u kojemu su pojedini članovi locirani u različitim zgradama, gradovima, državama i kontinentima. U svom se izlaganju osvrnuo također na kulturološke razlike u svijetu, te nužnost upoznavanja sa drugim kulturama.

Nenad Trajkovski, potpredsjednik Hrvatskog PMI Chaptera, voditelj regionalnog razvoja PMI Hrvatska, objasnio je što je kvaliteta isporuke projekta i koliko ona košta. Odgovorio je  na pitanje, koliko je kvalitetna projektna isporuka uspješnog projekta, i kakvu kvalitetu očekuje investitor. Između toga se osvrnuo na greške koje rade voditelji projekta među kojima izdvajamo: previše detalja, misliti da znate više nego što stvarno znate, preambiciozan raspored, ignoriranje problema odbijanje traženja pomoći, vjerovanje u spas i čudo, nepoznavanje vlastitog tima, ne može reći NE, davanje lažnih i neprovjerenih informacija.

Konferencija se nakon održanih predavanja nastavila u neformalnom druženju i razmjeni iskustava. Na jesen ove godine se planira održati još jedna konferencija u organizaciji osječkog PMI ogranka.


tekst: Ruža Tovilo, project.pictor.hr
slike: Marko Knezović

Pridruženi dokumenti