Nagrada 2010/2011

Stručno Povjerenstvo Udruge za projekt menadžment donijelo je odluku o dodjeli nagrada za projekt godine za 2010. i 2011. godinu. Povjerenstvo je imenovao Izvršni odbor Udruge i čine ga:

  • dr. sc. Đuro Njavro, predsjednik Povjerenstva za dodjelu nagrade, Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta
  • Marija Bajica, PMP, Oikon - Institut za primijenjenu ekologiju
  • mr. sc. Dražen Penzar, PMP, Alearotunda
  • Darko Mesar, PMP, PMI-RMP, INA – Industrija nafte
  • Denis Ibrahimpašić. PMP, voditelj Odbora za PMI nagradu, TIS – Objektni informacijski sustavi

Nagradu za projekt godine dobio je dr.sc. Ivica Siladić (Mireo) za Mireo DON'T PANIC navigacijsko rješenje za pametne telefone.

Obrazloženje

Projekt „Mireo DON'T PANIC navigacijsko rješenje za pametne telefone“ pokazao je kako s dobrim vodstvom dugogodišnju viziju pretvoriti u uspješan međunarodni projekt sa zavidnim rezultatima u visoko kompetitivnoj industriji. Rezultat projekta svjetski je prepoznatljiv, konkurentan i uspješan proizvod. Razvijen je u visokoj tehnologiji s vlastitim, domaćim znanjem te iz vlastitih uloženih sredstava, zahvaljujući čemu ulazi u kategoriju projekata visokog rizika. Zbog tehnološki složenog i dugotrajnog razvoja zadovoljava kriterije kompleksnosti projekta, a s obzirom na to da je završen u roku i s planiranim budžetom, smatra se uspješnim projektom. Najviši doprinos, kao posljedica projektnih ciljeva, zasigurno je društvena korist. Dostupnost off-line navigacijskog rješenja uz nisku nabavnu cijenu na pametnim telefonima svakako je jedna od njih, no za širu društvenu zajednicu ključno je to što svojim rješenjem trenutno najbolje pokriva svjetska područja koja do sada nisu imala tu privilegiju. Na taj način, daje doprinos širenju navigacijske mreže, kao i turizmu te rejtingu pojedinih zemalja koji je dosad bio umanjivan zbog nepostojanja ovako kvalitetne pokrivenosti.

Projekt je prikazao i kvalitetu u području inovacija zbog ugradnje potpuno novih algoritama za izračunavanje navigacijskih ruta čime je povećao učinkovitost za nekoliko puta.

Temeljem navedenoga, Povjerenstvo je donijelo odluku da se projekt „Mireo DON'T PANIC navigacijsko rješenje za pametne telefone“ nagradi kao projekt godine u 2010. i 2011. godini.

Pridruženi dokumenti

Projekt „Razvoj ultrazvučnih pretvarača za kontrolu bez razaranja u nuklearnoj industriji“ nastao je usvajanjem i unapređenjem tehnologije koja nije postojala u Republici Hrvatskoj. U sklopu projekta uspješno je u hrvatsko gospodarstvo preneseno znanje stečeno u inozemstvu. Osnovni projektni cilj bio je razvoj visokotehnološkog uređaja koji bi konkurirao na svjetskom tržištu svojom kvalitetom i cijenom te podigao razinu sigurnosti u ispitivanju i radu nuklearnih elektrana Takvo što nepobitno ima i pozitivan utjecaj na široku društvenu zajednicu. Omogućena je velika ušteda pri redovnom ispitivanju elektrana zbog mogućnosti obavljanja dijela pregleda bez potrebe za gašenjem reaktora te i znatno smanjenje potrebe za ljudskim intervencijom u visokorizičnom području postrojenja elektrane. Sam projekt financiran je iz međunarodnih fondova te je ispunio sva očekivanja i ciljeve.

Stoga je povjerenstvo odlučilo da se projekt „Razvoj ultrazvučnih pretvarača za kontrolu bez razaranja u nuklearnoj industriji“ nagradi posebnom poveljom za primjenu znanstvenih istraživanja i tehnološku inovativnost uz korištenje međunarodnih fondova u 2010. i 2011. godini.

Projekt „IPKO Convergent Billing Platform“ također spada u tehnološke projekte u području obrade telekomunikacijskih usluga i naplate. No, posebnost ovog projekta nije tehnologija već njegovo provođenje. Sam projekt izrazito je kompleksan, jer se odvija u vrlo heterogenom i međuovisnom informacijskom okruženju i to na međunarodnoj lokaciji. Demonstrirana je izvrsna primjena projektne metodologije kako u vođenju tako i u rješavanju svih nastalih tehničkih i organizacijskih problema. Spremnost organizacije da ne odustaje od projektnih principa pridonijela je uspjehu samog projekta, odnosno ostvarenju svih projektnih ciljeva unutar roka, budžeta i opsega. Novousvojena znanja i vještine koje omogućuju nositelju nastavak djelovanja na međunarodnom tržištu dodatna su vrijednost ovog projekta.

Stoga je Povjerenstvo odlučilo da se projekt „IPKO Convergent Billing Platform“ nagradi posebnom poveljom za izvrsnost u implementaciji poslovnih informacijskih sustava na međunarodnom tržištu u 2010. i 2011. godini.

Projekt „Osnivanje Centra za certificiranje halal kvalitete“ pokazuje kako se s relativno malim budžetom mogu postići zavidni ciljevi i utjecaj na širu društvenu zajednicu. U utrci za svjetska tržišta Hrvatskoj je tržište islamskih zemalja slabo dostupno posebice u prehrambenoj industriji. Kvaliteta ovog projekta leži u činjenici da je hrvatskim poduzetnicima i njihovim proizvodima omogućeno konkurentnije nastupanje na tom tržištu. Povećava se svijest domaćih gospodarstvenika o međukulturalnim razlikama s muslimanskim vjernicima koji čine znatan udio u svjetskom tržištu. Na taj način promiču se i upoznaju druge kulture te jača multikulturalni dijalog, a domaći proizvodi stječu preduvjete za prodaju na tržištima islamskih zemalja te muslimanima u drugim zemljama. Treba napomenuti i da je predsjednik Republike Hrvatske pri završetku ovog projekta istaknuo i da je ovo projekt od nacionalnog interesa.

Stoga je Povjerenstvo odlučilo da se projekt „Osnivanje Centra za certificiranje halal kvalitete“ nagradi posebnom poveljom za doprinos povećanju konkurentnosti hrvatskih tvrtki na međunarodnom tržištu i povećanju međukulturalnog razumijevanja u 2010. i 2011. godini.