Dodijelili smo Priznanje Projekt godine za 2019. godinu projektu: „Pristupačno web-sjedište za osobe sa invaliditetom“, nositelju projekta Fakultet elektrotehnike i računarstva – Sveučilište u Zagrebu i voditeljici projekta Prof. dr. sc. Željki Car.

Glavni cilj ovog projekta bio je razviti jedinstveno digitalno mjesto na kojem se nalaze informacije o ponudama telekom operatora za osobe s invaliditetom (OSI), osobe starije životne dobi i mlade.

Razvijen je prototip sjedišta weba s funkcionalnostima pristupačnosti i sadržajem vezanim uz ponude za navedene skupine korisnika koje je razvijeno temeljem provedenog istraživanja stvarnih potreba korisnika.

Cilj ovog sjedišta weba je poslužiti kao ogledni primjer svim zainteresiranim tijelima javnog sektora, ali i drugima, koji žele razumjeti probleme pristupačnosti i implementirati svoja web-sjedišta u skladu sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora i tako poboljšati kvalitetu života osoba s invaliditetom.

Rezultati i glavne isporuke projekta su: Prototip pristupačnog sjedišta weba, Metodologija za razvoj pristupačnog weba i održan skup “Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu”.

Upravljanje projektom zasnivalo se na najboljim praksama propisanim u PMBOK, a projekt je u potpunosti ispunio sve zadane ciljeve u zadanom roku bez probijanja budžeta. Za kvalitetu komunikacije bila je zadužena članica koja je bila zadužena za komunikaciju s partnerima (glavni komunikator).

Poslovni ciljevi koji su ostvareni kroz projekt su praktična primjena postojeće ekspertize i generiranje novih praktičnih znanja na FER-u koja su kao rezultat uključena su u nastavu 3. godine preddiplomskog studija na predmetu Ergonomija u računarstvu te na 1. godini diplomskog studija Poslovnog računarstva Sveučilišta u Dubrovniku, na predmetu Ergonomija računalne opreme. Jačanje znanstvenih i edukacijskih kapaciteta kroz rezultate istraživanja i povećanje svijesti javnosti o potrebama osoba s invaliditetom i značenju pristupačnosti.

Projekt je isporučen u cijelom opsegu, definiranim rokovima i unutar definiranog budžeta.

Ključni faktor uspjeha projekta su visoka angažiranost osoba s invaliditetom i iskrene namjere te otvorena komunikacija sponzora i nositelja projekta, a temeljem prethodne suradnje i ostvarenih rezultata - rezultat projekta je vidljiv.

http://usluge.ict-aac.hr/pristupacni-web-2/

 

Dodijeljene su i posebne Povelje za izvrsnost u upravljanju projektima:

Povelja za izvrsnost i poticanje korporativnog poduzetništva - Projekt „Unified communications", Martina Raguž - Atlantic grupa d.d.

Povelja za izvrsnost i međunarodnu prepoznatljivost projekta - Projekt „Media Platform Implementation - Spotify“, Tomislav Vlah - CloudSense d.o.o.

Povelja za izvrsnost u razvoju i digitalnoj transformaciji - Projekt „24sata Reinvent“, Marija Paić - Styria Digital Development d.o.o.

Povelja za izvrsnost i značajan doprinos u digitalizaciji državnih poduzeća i modernizaciji poslovanja -Projekt „SAP4Roads“, Cvjetana Lukinac - Hrvatske ceste d.o.o.

 

Dodijeljena su Priznanja za mladog voditelja projekta:

Antonija Mušćet – Ericsson Nikola Tesla

Vanja Rodić – Verso Altima Grupa