PMI XV Forum Rock edition - Video s izjavama o održanom Forumu

Be a changemaker and rock ideas into reality

Iza nas je još jedno izdanje najvažnije i najposjećenije konferencije iz područja projektnog menadžmenta koja svake godine obrađuje novu, aktualnu temu na tržištu.

U organizaciji Udruge za upravljanje projektima Hrvatska (PMI Croatia), podružnice globalnog Project Management Instituta i najvažnijeg pokretača razvoja struke projektnog menadžmenta u Hrvatskoj i regiji, XV. PMI Forum se održao u Zagrebu 8. – 10. studenoga 2021.

PMI Forum je po prvi put održan u hibridnoj formi, uz sudionike u popunjenoj dvorani program su pratili i sudionici preko virtualne platforme.

Slogan ovogodišnjeg foruma je “Be a changemaker and rock ideas into reality”_rock edition.” “Changemakeri” su pojedinci i tvrtke koji mijenjaju naš svijet, mijenjaju naš svakodnevni život i način rada. Kroz panele, izlaganja i radionice trodnevnog programa brojni su stručnjaci podijelili svoja iskustva u stvaranju promjena, kako kroz projekte tako i poslovanje.

Predkonferencijski dan započeo je s dvije radionice. Krooz prvu radionicu "Primjena coaching praksi u projektnom okruženju - od mašte do stvarnosti" koju je vodila Tatjana Kotarski, šolaznici su dobili uvid u primjenu coaching praksi u projektnom okruženju, u područjima komunikacije, odnosa, utjecaja, upravljanjem otporom, vođenja timova, rješavanja problema i kreativnosti.

Radionica "Practical Leadership" koju je vodio Thomas Walenta, Global Project Economy Expert and Mentor. Radionica je ukazala na smjernice za razvoj mišljenja i ponašanja koji pomažu da postanemo boljim liderima.

Konferencijski dan otvorila je direktorica konferencije Marina Dražić, dopredsjednica udruge kojoj su se u ulozi domaćina pridružili moderatori konferencije Sanja Georgina Stropnik, voditeljica PMI ogranka Zagreb i Stanislav Strešnjak, PMI regionalni mentor za Centralnu Europu.  Uvodno izlaganje je posvećeno PMI novostima koje su podijelili Stanislav Strešnjak i Vesna Hitrec, predsjednica udruge PMI Hrvatska.

Prvi panel održan je na temu „Projektni menadžment i visoko obrazovanje - sinergijom do kvalitetnih zaposlenika.“ Panel je moderirao Marko Šimac, Član izvršnog odbora PMI Hrvatska, a panelisti su bili cijenjeni profesori s renomiranih obrazovnih institucija Mislav Balković, Doc. Dr. sc. Algebra, Mislav Ante Omazić, Prof. dr. sc. Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Željka Car, Prof. dr. sc. FER. Sudionici su promišljali na koji način potaknuti sinergiju poslodavaca i fakulteta, te koje su vještine studenata  potrebne u današnjem dinamičnom poslovnom i projektnom okruženju.

Luka Novosel, direktor sektora za strateško planiranje, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU Fondova održao je predavanje na temu novih prilika u Hrvatskoj 2030. Kroz kratki pregled prioriteta financiranja i razvojnih potencijala Hrvatske Luka je dao prikaz prilika za buduće projekte koji će mijenjati Hrvatsku u narednih 10 godina.

Cijeli događaj popraćen je rock glazbom kao rock edition event, a Bojan Mušćet, poznati glazbeni kritičar je podijelio s nama priču „Rock kao business“, na koji način je rock postao businessom u šezdesetima, kako se transformirao tijekom desetljeća i koji mu je današnji poslovni model.

Panel na temu „Projekti u ludim vremenima“ moderirao je Alan Mirko Poldrugač, Project Senior Consultant, SAP - Kako izgleda kad projekte, koje u redovnim uvjetima povezujemo s nekim ludilom, vodimo u novim, nikad viđenim okolnostima odnosno ludim vremenima? Panelisti su bili Antonio Prišćan, Project manager i tajnik udruge PMI Croatia, Goran Mrvoš, Infosit, Predsjednik IT udruženja, Goran Paćelat, Director of operations i Neven Novaković, Project manager, Hrvatski Telekom.

Središnji dio konferencije obilježila je dodjela priznanja i posebnih povelja za Projekt godine 2020, a dobitnici su:

Priznanje Projekt godine za 2020. godinu – Gorana Lambaša

  • Projekt: Implementacija Lemax platforme za utjecaj na rast vodeće svjetske turističke destinacije

Priznanje za višegodišnje podupiranje PMI Hrvatska – Nenad Marjanović

Priznanje za mladog voditelja projekta - Snježana Draženović Đoja

Posebna povelja za izvrsnost i međunarodnu prepoznatljivost projekta – Vanja Rodić, Verso Altima Group

  • Projekt: Data Migration – Telia Lietuva

Posebna povelja za izvrsnost i značenje projekta za širu društvenu zajednicu – Hrvoje Bujas, Glas Poduzetnika

  • Projekt: UGP – inicijative za Hrvatsku 2.0

Panel na temu „Standarda zanimanja za Voditelje projekata“ moderirala je Jasna Pleho, iskusna project managerica iz KING ICT BiH. Panelisti su bili Ante Vidović, PMP i OMG OCEB Expert in BMP, Director of Etereo Solutions, Martina Verović, Human Resources Director at Rimac Automobili i Tihana Dragičević, EMCC EIA Accredited Senior Practitioner Coach, Supervisor and Auth. Panelisti su analizirali koje se vještine i znanja traže od projekt menadžera danas, što traže poslodavci, a koja očekivanja imaju projektni stručnjaci.

Outdoor entuzijast Aleksandar Brborović održao je strastveno predavanje naziva “Na putu prema gore”: promjena paradigme uobičajenog planinarenja (pumperice i demižon vina), umjesto planinarenja – visokogorstvo.

Tomislav Bronzin iz tvrtke Citus d.o.o. dao nam je zanimljiv uvid o inovaciji kao changemakeru u digitalnoj ekonomiji.

Konferencijski dan je završio panelom na temu „Market changemakers“ koji je moderirao Marijo Volarević, JGL, Digital Excellence & CDO. Panelisti su bili Dražen Oreščanin, Founder, Poslovna inteligencija d.o.o., Ida Pandur, Voditeljica odjela za korisničko iskustvo i digital, EY Hrvatska, Tamara Perko, Predsjednica uprave HBOR i Teo Širola, Chief Operating Officer, Muzej Iluzija. Koliko se tržište mijenja i kako promijeniti (stvoriti) tržište, kakve tvrtke su u tome uspješne i zbog čega druge propadaju, pitanja su o kojima se razgovaralo.

Treći dan PMI foruma održane su još dvije online radionice. Radionica "Jung at Heart - What Rockers Can Teach Project Teams" koju je vodio Milan Šmigić. Radionica je na zanimljiv način prikazala sličnosti između rock bendova i samo organiziranih timova.

Online radionica "How to start your agile transformation with Disciplined Agile?" pod vodstvom Franka Tassone, Frederic Lieser-a i Rick-a Frischman je poučila sudionike kako primijeniti popularni toolkit Disciplined Agile u 5 jednostavnih koraka.

Zaključak ovogodišnjeg foruma je da je promjena tržišta danas konstanta, ali mali je udio onih koji su generatori tih promjena. Svatko od nas je changemaker i treba hrabro koristiti svaku priliku za stvaranjem promjena koje čine naš svakodnevni život boljim. Projektima mijenjamo svijet.

PMI Croatia zahvaljuje svima koji su prisustvovali ovogodišnjem PMI Forumu, svim predavačima koji su podijelili svoja znanja, iskustva, vizije i motivirali sve nas da budemo još bolji u onome što radimo i kako da prenesemo ideje u realnost, partnerima i sponzorima koji su pridonijeli održavanju PMI Foruma, volonterima i organizacijskom timu. Zahvaljujemo i sponzorima, prijateljima i partnerima koji su pomogli da iznjedrimo još jedan uspješan PMI forum.