Mjesečno okupljanje - Veljača 2023

Hibridni događaj

MJOK veljača 2023. – 23.2.2023.

Domaćin: FER Zagreb

Mjesto održavanja MJOK-a: FER, siva vijećnica, Unska 3, 10000 Zagreb

Link za prijavu: https://teams.microsoft.com/registration/PuAYhQKjS0at2cs-_0Gh2Q,Cia7ZmTmT0CU9cLqMtgJ-g,o2R9SNRpukCdb2pTiutfIQ,DfnUTstLUkae8A4tiyt2Nw,B5t_lfOyaEKppv6vBdfesg,Z4ggKNd4806qBL1HPiwuJw?mode=read&tenantId=8518e03e-a302-464b-add9-cb3eff41a1d9

Agenda

17:45

Okupljanje na Teams kanalu

18:00 – 18:15

Novosti iz PMI-a – član IO PMI-a Hrvatska

Pozdravni govor domaćina – prof. Željka Car

18:15 – 18:35

Trendovi pokazatelja upravljanja Hrvatskom i korištenje metodologije vođenja projekata – Damir Vanđelić, predsjednik Upravnog odbora ZRIN-a

18:35 – 19:20

Izazovi i rizici e-glasovanja – mr.sc. Valentina Pavlović Vinogradac, ZRIN; Antonio Prišćan, ZRIN

19:20 – 19:45

Panel i  Q&A: "Tiče li se situacija u državi voditelja projekata ili se time trebaju baviti plaćeni profesionalci (političari)?" –Biljana Cerin, PMI; Damir Vanđelić, IPMA; Antonio Prišćan, PMI

19:45 - ...

Druženje i zakuska

 

Više o predavanjima

Trendovi pokazatelja upravljanja Hrvatskom i što tu mogu napraviti voditelji projekata

Predstavljanje okvira dosadašnjih istraživanja i prijedloga poboljšanja javnih politika. Zrin je neprofitna, nevladina i nestranačka udruga građana koju čine neovisni stručnjaci iz akademskog i poslovnog svijeta. Misija je istraživati i predlagati javne politike s ciljem poticanja razvoja Hrvatske u gospodarskim i društvenim aspektima prvenstveno kroz povećanje učinkovitosti države, borbu protiv korupcije i slušanje glasa naroda. To je naš portfelj. Inicijative koje će se usvojiti i provoditi postat će programi i projekti, dakle, tipično vođenje projekata s upravljanjem opsegom, resursima, dionicima u određenom vremenu! Više o ZRIN-u na https://www.zrin-institut.hr/.

Predavač: Damir Vanđelić, predsjednik Upravnog odbora ZRIN-a

Damir Vanđelić rođen je 1968. u Zagrebu, gdje 1992. završava Fakultet strojarstva i brodogradnje s najvećim pohvalama. MBA titulu stječe na University of Liverpool 2008. godine.  Karijeru započinje u Plivi, a potom prelazi u Interbrew. U Adris dolazi 2004. godine i preuzima funkciju direktora investicija Adris grupe, koju je uspješno obnašao do 2016. godine. Istodobno je obnašao i funkciju direktora Abilie d.o.o.  Od 2008. član je Uprave Adria Resortsa d.o.o. U tom je razdoblju, kao predsjednik ili član, aktivno uključen u rad brojnih nadzornih odbora tvrtki u sastavu Adris grupe (Cromarisa d.d., TDR-a d.d., Hrvatskih duhana d.d….). Od 2016. godine je predsjednik Uprave Croatia osiguranja. Od 2011. do 2012. član je NO-a INA-e d.d., da bi 2016. preuzeo funkciju predsjednika Nadzornog odbora INA-e do kraja 2021. Predsjednik Savjeta HANFA-a, regulatora financijskog tržišta Hrvatske 2017-2021. Ravnatelj Fonda za obnovu od potresa X-XII 2021.

Direktno upravljao investicijama preko 8 milijardi kuna, trenutno vodi investicije budžeta oko 1.2 milijarde kuna, vodio tvrtke do 7.000 zaposlenih. Danas se bavi vođenjem projekata i tvrtke za upravljanje projektima i posredovanje nekretninama, te OPG-om s preradom oko 170.000 litara maslinovog ulja  i oko 95 hektara maslinika, vinograda i voćnjaka. Osnivač je znanstveno-razvojne inicijative ZRIN.

Vanđelić je oženjen i otac troje djece. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata 1990-1991. godine.

Certificirani direktor portfelja IPMA razina A, nacionalni IPMA ocjenjivač za certificiranje svih razina IPMA-e. 

https://www.linkedin.com/in/damir-van%C4%91eli%C4%87-ab57b21/ 

Izazovi i rizici e-glasovanja

Digitalizacija izbora u Republici Hrvatskoj jedna je od prvih inicijativa ZRIN-a. Predavanje predstavlja rezultata istraživanja o stavovima građana o uvođenju sustava elektroničkog glasovanja u RH i daje usporedbe s drugim državama i procjenu zrelosti građana RH za digitalizaciju izbora. Pregled rizika elektroničkog glasovanja i usporedba i klasičnim načinom glasovanja. Pristup uvođenju i tehnološka rješenja. Analiza troškova i potencijal za uštede. Pravna analiza prijedloga digitalizacije izbora.

Predavači: mr.sc. Valentina Pavlović Vinogradac i Antonio Prišćan

 

 

Valentina Pavlović Vinogradac, magistra sociologije, doktorandica socijalnog rada i socijalne politike na Pravnom fakultetu u Zagrebu, istraživačica, autorica niza znanstvenih radova i voditeljica međunarodnih istraživačkih projekata, dobitnica nekoliko međunarodnih i domaćih nagrada za znanstveno-istraživački rad, viša stručna suradnica u Gradskom uredu za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost Grada Zagreba. Kao članica ZRIN-ove grupe za digitalizaciju izbora, vodila je istraživanje o stavovima građana o uvođenju sustava elektroničkog glasovanja u Republici Hrvatskoj.

 

 

Antonio Prišćan, rođen 1968. u Zagrebu. Tijekom srednje škole i studija stjecao prva znanja i iskustva u poduzetništvu, sklapanju računala i razvoju softvera. Maturirao u MIOC-u i diplomirao na FER-u u Zagrebu, smjer telekomunikacije i informatika.

Voditelj projekata razvoja IT sustava i tehnički direktor u tvrtki mikroPROM, zatim voditelj IT-a u Komisiji za vrijednosne papire RH (danas HANFA), nakon čega se 2001. vraća telekomunikacijama i vođenju projekata u Vipnetu (danas A1) na poziciji voditelja tima za razvoj proizvoda za poslovne korisnike. Partnerstvo s Vodafone-om donosi projekte koje vodi na razini Mobilkom Austria Grupe.

Tijekom 2005. prelazi u Verso, u to vrijeme vodećeg sistem integratora u regiji, gdje obavlja različite uloge - od direktora marketinga, poslovnog konzultanta do direktora poslovnog razvoja. Na transformacijskim projekatima u telekom operatorima radi na pozicijama projektnog voditelja, mentora, koordinatora upravljanja promjenama i projektnog direktora te uspostavlja ured za upravljanje projektima u Verso Altima grupi.

Od 2019. radi kao samostalni konzultant u vlastitom obrtu STUDIUM i vodi boutique projekte na egzotičnim prekomorskim lokacijama. Zahvaljujući projektnom turizmu proputovao je preko 50 zemalja i zasad nije našao bolju lokaciju za život i rad od Hrvatske te ne odustaje od pokušaja da ju poboljša, zbog čega se i pridružio ZRIN-u.

Panel i  Q&A: "Tiče li se situacija u državi voditelja projekata ili se time trebaju baviti plaćeni profesionalci (političari)?"

Nakon prošlomjesečnog mjok-a u kojem smo imali predstavljanje humanitarnih udruga, na redu je tema društvenog angažmana voditelja projekata. Članovi ZRIN-a pojasnit će razloge pokretanja, odnosno motive pridruživanja toj znanstveno-razvojnoj inicijativi. Pozivaju se i sudionici da postavljaju pitanja, te sudjeluju u diskusiji i daju svoje stavove o društveno korisnom angažmanu građana općenito ali i voditelja projekata kao ključnih čimbenika u provedbi bilo kakvih promjena u društvu.

Panelisti: Biljana Cerin, PMI; Damir Vanđelić, IPMA; Antonio Prišćan, PMI