Mjesečno okupljanje - Travanj 2023

Hibridni događaj

Vrijeme: Subota 29.4.2023. od 18:00 – 20:00 sati (online okupljanje započinje u 18:45)

Lokacija: Zvjezdarnica Višnjan

Link za prijavu

 

U kasnim popodnevnim satima ugostit će nas Edukacijski centar Višnjan na lokaciji Tičan (https://astro.hr/) gdje se nalazi čuveni teleskop kojim se prate mala tijela sunčevog sustava. U novoizgrađenoj kupoli imat ćemo priliku poslušati zanimljivo predavanje Korada Korlevića i upoznati se s timom koji vodi Edukacijski centar Višnjan i njihovim trenutnim projektnim izazovima. Nakon službenog programa očekuje nas večera u prostorima zvjezdarnice, druženje i networking i obilazak kompleksa Edukacijskog centra. Kada padne noć, ukoliko nam vremenske prilike budu naklonjene, imat ćemo priliku promatrati bliska nebeska tijela pomoću teleskopa.

 

18:00 Posjet Edukacijskom centru Višnjan i zvjezdarnici Tičan
19:00 (online okupljanje započinje u 18:45) Korado Korlević - predavanje
20:00  Druženje i večera 

 

 

 

Predavanje: Kome pripada budućnost?

 

Za što mi pripremamo djecu? Tko će biti liječnik, tko će biti inženjer, tko će raditi u informatičkoj industriji? Pripremamo djecu za turističku privredu, da skaču, da nas zabavljaju? Mi smo oni koji izumiru, nemamo sljedeći razvojni ciklus, mi smo u potpunosti otišli u društvo snova i nesposobni smo našu djecu suočiti sa stanjem znanosti danas. Najveća točka kaosa, a procjenjuje se da će se dogoditi za 20 i 35 godina, bit će kada strojevi budu razvili samosvijest. Smatra se da je to najveći i najopasniji trenutak za Homo sapiensa. Ako to ne pregrmimo, strojevi preuzimaju, a ljudi mogu izumrijeti. Mi više ne živimo ni u industrijskom, ni informatičkom drustvu već je civilizacija prešla u društvo doživljajne ekonomije. Koja su pravila i sustavi vrijednosti te izazovi? Kako biti uspješan, uspješniji od ostalih…i može li to trajati?

 

Domaćini okupljanja: 

Petar Čuček - Voditelj edukacijskih aktivnosti

Sandra Rugani Kukuljan - Voditeljica projekta Kampus Tičan

Nataša Belac - Voditeljica financija

Gordana Ruso - Programska koordinatorica i zadužena za astroturizam i popularizaciju znanosti za opću populaciju


Predavač: Korado Korlević 

 Korado-Korlevic-fotografija-(1).jpg

Korado Korlević je rođen je u Poreču 1958. godine. Osnovnu je školu završio u Višnjanu, gimnaziju u Puli te pedagoški fakultet u Rijeci. Već se godinama bavi malim tijelima Sunčeva sustava i edukacijom mladeži. Krajem osamdesetih godina intenzivno se bavi problematikom motivacije nadarene djece, te se aktivno uključuje u nekoliko takvih nacionalnih projekata. Jedan je od osnivača "Všnjanske škole astronomije". Krajem 1989. godine sudjeluje u međunarodnom natječaju za projekte "1st International Tunguska Expedition", a nakon toga i na prvoj ekspediciji u Sibir, s koje donosi prve uzorke smole. Uzorci su analizirani na Univerzitetu u Bologni, što je rezultiralo s nekoliko članaka i posebnim angažmanom tog univerziteta i tamošnjeg tima na tom istraživanju u narednim godinama. Potaknut problematikom srazova Zemlje s asteroidima i kometima potiče te aktivnosti pri Zvjezdarnici Višnjan sto rezultira i prvim otkrićima asteroida i kometa s područja Republike Hrvatske. Urednik je lista "Nebeske krijesnice" i recenzent astronomskih članaka s područja impakta. Trenutno se bavi: astronomskom edukacijom, promicanjem astronomije i znanosti kroz znanstveno popularna predavanja, astronomskim instrumentima, meteorima, mikrometeoritima, optimizacijom astrometrije asteroida i kometa, razvojem metoda kreativnog mišljenja , entomologijom, slikanjem, kamenoklesarstvom itd.

 

 

 

 

It is not possible to register for this event

Informacije

Kategorija: Monthly Meetups (MJOK-s)

Tip događaja:Hibridni događaj

Datum: 29. travanj 2023

Sat: 18:00 do 20:00

Jezik: Hrvatski

# of PDUs: 1.5

Mjesto

Edukacijski centar Višnjan

[Click here for Map and Directions]